
Opinió al Diari de Girona
Ment sana en un cos sa és una lapidària frase llatina, pronunciada en la Sàtira X de Juvenal, poeta, orador i escriptor satíric romà (55 dC – 128), que ha esdevingut en la premissa bàsica de qualsevol escola amb afanys de formar persones amb una connexió estreta entre benestar físic i mental. Sense l’harmonia física i mental, no és possible el veritable creixement humà.
Tanmateix, malauradament molts viuen preocupats i ocupats pel benestar físic i negligeixen el benestar de la ment. Corren, caminen, van al gimnàs, etc., que són bons hàbits per mantenir la forma física, però no llegeixen, no dediquen temps a escoltar atentament bona música, a conrear algun hobby com pintar o fotografiar. I de mica en mica, la ment no s’amplia, el cervell perd flexibilitat i la intel·ligència queda limitada als pocs conceptes obtinguts en el passat, segurament superats per la permanent evolució del coneixement en quasi totes les branques del saber.
Xavier Marcet, assessor d’empreses i autor del llibre Management del sentido común, ha manifestat recentment: «Si no aprens, envelleixes molt ràpid» (La Vanguardia, 11/3/25). No pot ser més cert!
En realitat, al segle XV, el toscà universalment conegut Leonardo da Vinci, científic, enginyer, inventor, pintor, escultor, arquitecte, músic, poeta, filòsof i escriptor, deixava escrit: «Així com el ferro s’oxida per manca d’ús, així també la inactivitat destrueix l’intel·lecte».
Ambdues afirmacions són contundents i donen validesa a un acudit de Mafalda que corre per les xarxes, on li pregunten: «¿Te preocupas por el avance de la Inteligencia Artificial?», i ella respon: «No, me preocupa más el retroceso de la Inteligencia Natural».
Sortosament, a Blanes ha nascut una associació cultural sense ànim de lucre, anomenada Aula d’Extensió Universitària per a Gent Gran, vinculada a la Universitat de Girona, semblantment a la que ja fa temps que funciona a Girona capital, que té com a finalitat oferir un espai per al coneixement, la reflexió i el creixement personal.
Les sempre oportunes cròniques del Diari de Girona, des de la Selva, ben informades i excel·lentment narrades per Josep Alum, ens parlaven el passat 10 de febrer a «Tornarà l’aula» de com el Teatre de Blanes, de 400 seients, es va emplenar «de gom a gom» i de la quantitat ingent de persones que es varen quedar al carrer. O sigui, un èxit total que ha desbordat les previsions inicials dels organitzadors.
La varietat en xerrades de les diferents branques disciplinàries, tractades amb el rigor i la supervisió de la Universitat de Girona, esdevenen eines que enriqueixen el creixement personal i també ofereixen l’oportunitat de relacionar-se amb altres persones d’interessos culturals similars.
Tanmateix, hi ha la possibilitat que l’assistent a les classes tingui l’oportunitat de retrobar-se a si mateix, amb la seva intel·ligència natural.
Maria Assumpta Sendra, doctora en Ciències de la Comunicació i Humanitats, periodista i teòloga, directora de la revista RE, en el seu darrer número, «Diverses Intel·ligències», ens diu, entre altres coses, que el psicòleg americà Howard Gardner, al voltant dels anys 80, va qüestionar el concepte tradicional de la intel·ligència personal. Ja que l’ésser humà no té una sola capacitat, sinó múltiples.
En concret, va descriure vuit intel·ligències, de la següent manera:
- Dues anomenades convencionals (la lingüística i la matemàtica).
- Tres artístiques (la musical, l’espacial i la corporal-cinestèsica).
- Dues personals (la interpersonal i la intrapersonal).
- La vuitena és la naturalista.
El mateix Gardner deia que «el que necessitem no són més persones amb una intel·ligència elevada o d’intel·ligències múltiples, el que necessitem són persones que facin servir les seves intel·ligències a fi de bé».
Tant de bo que cada assistent a l’Aula de Blanes, amb les informacions, pensaments, percepcions i sentiments que formatarà novament la seva ment, serveixi perquè reconegui i pugui fruir de la seva pròpia intel·ligència natural, a voltes amagada per les exigències de la vida productiva.
Así sigui!